tiistaina, kesäkuuta 27, 2006

Seljankasoppaa

A fisherman holds his catch; from Medieval Life Illustrations. Medieval Woodcuts Clipart.

Sorsanpaistaja kyseli kevyiden kalareseptien perään. Tässäpä varsin maukas ja helppotekoinen seljanka, eli venäläinen kalasoppa. Perinteisesti se tarjoillaan runsaan smetanan kanssa - jolloin keveys jää tietenkin haaveeksi - mutta keitto maistuu mainiolta ilmankin. Jonkinlainen kompromissi arkiherkuttelijalle voisi olla nokare kevytranskankermaa.

Kuten keittoja yleensä, reseptiä voi muunnella vapaalla kädellä. Kalana voi käyttää lohta, kuhaa tai mitä nyt sattuu käsiinsä saamaan. Itse tein tätä viimeksi eilen pakastimesta löytämästäni seistä ja lisäsin mukaan suikaloitua varhaiskaalia, purjoa ja tuoretta timjamia. Lopuksi ruikkasin sekaan hieman sitruunamehua, mikä antoi mukavan säväyksen.

Kalaseljanka

300-600 g kalafileitä
1 l kalalientä (2 kalaliemikuutiota/1 rkl kalafondia)
2 laakerinlehteä
1 rkl maustepippureita
3 rkl tomaattisosetta
2 porkkanaa
(palsternakkaa)
3-4 perunaa
2 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 maustekurkkua
10 oliivia
2 rkl kapriksia
tilliä, timjamia tms.
(ranskankermaa tai smetanaa)


Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilan pohjalla öljytilkassa. Lisää mukaan viipaloidut juurekset perunoita lukuun ottamatta ja pyörittele vielä hetki. Lisää kalaliemi tai vesi ja liemikuutiot sekä mausteet. Keitä kotvanen, lisää sitten perunat ja paloiteltu kala. Kun keitto alkaa olla kypsää, heitä sekaan maustekurkkukuutiot, viipaloidut oliivit, kaprikset ja yrttimausteet. Tarkista maku ja hienosäädä tarpeen mukaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämäkin vaikuttaa oikein syötävältä. Eipä ole seitikään aikoihin pomppinut sorsakeittiössä. Taidan kyllä tosiaan jättää sen smetanan väliin.

Kati Parppei kirjoitti...

Jep, makujen yhdistelmä on tosiaan vertaansa vailla, vaikka ensi silmäyksellä kaprikset ja oliivit kalakeitossa voivatkin kuulostaa omituiselta.

En itsekään ole koskaan käyttänyt reseptissä smetanaa tai ranskankermaa, ja hyvää on ollut. Venäjällä seljankakeiton tilaaja saa kyllä soppaansa reilun smetanasilmän, mutta matkaherkuttelu onkin eri asia kuin arkiruoka ;).